Achter de schermen

Het proces

Mijn sieraden beginnen als een grof idee in mijn hoofd. Soms werk ik dat idee uit op de computer en daarna in was en soms direct in was. Soms wordt het wasmodel zoals ik in mijn hood had en soms wordt het gaandeweg iets heel anders, gewoon omdat dat beter klopte.

Wasmodellen kunnen tegenwoordig 3D geprint worden en ze kunnen door middel van mallen gemaakt worden, maar ik maak ze volledig met de hand. Ik werk met verschillende soorten was en met verschillende gereedschappen. Ik gebruik bijvoorbeeld tandartsinstrumenten waarmee ik stukjes was weg neem of ik verwarm ze met een kaarsje zodat ik de was kan smelten en op die manier was kan weg halen of juist opbouwen. Ook maak ik gebruik van elektrisch gereedschap zoals boortjes en freesjes. Op gevoel kies ik wat op dat moment het beste werkt.

Als ik tevreden ben met het wasmodel stuur ik het naar een gieterij om te worden gegoten door middel van de verloren was methode. Daar wordt het wasmodel in een “fles” gedaan, waarna de fles vol met een soort gips wordt gegoten. Die fles wordt in een oven geplaatst waardoor de was uit het gips smelt en er een holte ontstaat waarin het goud kan worden gegoten. Het wasmodel gaat bij deze methode dus “verloren” en kan niet voor een tweede keer gebruikt worden.

Na het gieten ziet het sieraad er vaak nog niet erg aantrekkelijk uit. Het wordt nu naar een vakkundig goudsmid gebracht die de stenen zet en alles afwerkt, zodat het klaar is om jou erop verliefd te laten worden.

Soms denk ik er tijdens het maken aan om tussendoor wat foto’s te maken van het proces. Hieronder kun je een kijkje achter de schermen nemen.

Goud smelten
Goud smelten

De getijden ring van begin tot eind

Deze ring is in nauwe samenwerking met de opdrachtgever tot stand gekomen. Van een collage van inspiratie foto’s om een beeld te geven van mijn idee, naar keuze van de juiste materialen, naar experimenteren om het wasmodel te vormen op de manier die ik voor ogen had, het gieten, naar de afwerking en het eindresultaat.

De pioen oorbellen

Zie het ontwerp tot leven komen.

Van digitaal ontwerp, naar hand gemaakt wasmodel, tot oorbellen, klaar om te dragen.

Voor mijn lieve moeder

Dit was mijn eerste ontwerp dat echt tot leven is gebracht. Deze oorbellen waren een verrassing voor mijn moeder. Geïnspireerd door de sieraden die ik haar zag dragen toen ik opgroeide, maakte ik het ontwerp hiervoor op mijn computer. Dat ontwerp en de stappen daarna kun je hier zien.

Van der Most Jewelry

Noord-Brabant, Nederland